Osoby rezygnujące ze spożywania pokarmów pochodzenia zwierzęcego, powinny szczególnie zwracać uwagę, by nie doprowadzić do niedoborów witaminy B12, żelaza oraz kwasu foliowego. Podstawą sukcesu diety wegetariańskiej jest prawidłowe jej zbilansowanie. Odpowiednio skomponowana dieta zawiera (we właściwych proporcjach) w swym składzie cztery podstawowe komponenty. Pierwszym z nich są nieprzetworzone warzywa i owoce, drugim – rośliny strączkowe, które są źródłem pełnowartościowego białka. Trzeci element diety, to pełne ziarna zbóż – źródło „dobrych” węglowodanów. Ostatnim, nie mniej ważnym elementem są: orzechy, nasiona i pestki. Podawane w odpowiednich ilościach pokrywają zapotrzebowanie na błonnik, witaminy oraz mikroskładniki.
Należy pamiętać, że dieta wegetariańska, to nie tylko i wyłącznie dieta jarska. Odpowiednio zbilansowany jadłospis uchroni wegetarian przed często popełnianym błędem – zbyt dużej ilości przetworzonych tłuszczów roślinnych oraz węglowodanów, które mogą doprowadzić do nadwagi, czy otyłości.
Program Wege pomoże Ci:
- nabrać poprawnych nawyków żywieniowych
- skomponować urozmaiconą i w pełni zbilansowaną dietę
- oczyścić organizm
- uzupełnić niedobory składników pokarmowych
- poprawić wchłanianie witamin i minerałów
- unormować masę ciała