Pierwsza wizyta u dietetyka jest równie ważna jak wizyta u lekarza specjalisty. Należy więc właściwie się do niej przygotować, by móc zacząć współpracę z dietetykiem zaraz po jej zakończeniu.

 

  1. Przygotuj informacje o zdiagnozowanych dolegliwościach i chorobach

Jeżeli teraz lub w przeszłości zdiagnozowano u Ciebie: chorobę nowotworową, schorzenia układu krążenia (nadciśnienie, chorobę wieńcową, miażdżycę itp.), osteoporozę, cukrzycę, dnę moczanową, kamicę nerkową, choroby trzustki, choroby żołądka, zespół jelita nadwrażliwego, alergie, nietolerancję pokarmową lub inne – przygotuj ich listę.

WAŻNE! Podczas wywiadu medyczno-żywieniowego dietetyk będzie pytał również o choroby występujące w Twojej najbliższej rodzinie, oraz o ewentualne choroby dziedziczne w dwóch pokoleniach wstecz.

 

  1. Przygotuj listę stosowanych leków i suplementów diety, które stosujesz regularnie

 

  1. Przygotuj aktualne wyniki badań

 

Jeżeli w ostatnich dwóch miesiącach wykonywałeś badania krwi i moczu – przynieś wyniki na pierwszą wizytę. Wyniki badań mają kluczowe znaczenie przy doborze odpowiedniej diety.

Badania podstawowe:

  • badanie ogólne moczu z ph,
  • morfologia krwi z rozmazem,
  • glukoza,
  • cholesterol HDL i LDL,
  • trójglicerydy,
  • próby wątrobowe – ALAT, AspaT,
  • próby nerkowe – kreatynina, kwas moczowy, mocznik,
  • enzymy trzustkowe – lipaza i amylaza,

WAŻNE! Jeżeli nie posiadasz aktualnych badań, również możesz umówić się na wizytę informacyjną. Po przeprowadzeniu wywiadu medyczno-żywieniowego otrzymasz od dietetyka skierowanie na niezbędne badania.

 

  1. Odpowiedni strój

 

Każda wizyta rozpoczyna się od badania na analizatorze składu masy ciała. Pacjent bosymi stopami staje na czujnikach analizatora. Przed badaniem należy odłożyć telefon komórkowy oraz ściągnąć biżuterię, paski z metalowymi sprzączkami, zegarek, okulary, itp.