„Ludzie błagają Boga o zdrowie.
Nikt jednak ze śmiertelników nie myśli, że zachowanie zdrowia leży w jego własnych rękach.”

Demokryt

W dobie chorób cywilizacyjnych kwestia prawidłowego żywienia odgrywa kluczową rolę. Pokarm, który spożywamy może być źródłem energii i zdrowia, albo powoli działającą toksyną, która prowadzi do destrukcji organizmu. Wielu schorzeń (np. zaburzeń lipidowych, cukrzycy II) można uniknąć stosując racjonalną dietę. W przypadku zdiagnozowanego schorzenia warto pamiętać, że prawidłowo skomponowana dieta jest nieodłącznym elementem terapii. Zmieniając swój sposób odżywiania otwierasz sobie drzwi do zdrowia, dobrego samopoczucia i zadowolenia z życia.

Prowadzimy skuteczną dietoterapię w:

  • chorobach układu sercowo-naczyniowego (stany po zawale, choroba wieńcowa, miażdżyca, nadciśnienie)
  • chorobach układu oddechowego (astma oskrzelowa)
  • chorobach skóry (łuszczyca, grzybice)
  • chorobach nowotworowych
  • chorobach metabolicznych (cukrzyca typu I i II, dna moczanowa, zespół metaboliczny)
  • schorzeniach endokrynologicznych (insulinooporność, zespół policystycznych jajników, niedoczynność tarczycy, nadczynność tarczycy)
  • chorobach o podłożu autoimmunologicznym (reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń układowy, choroba Hashimoto)
  • chorobach narządowych ( przewlekłe zapalenie trzustki, stłuszczenie wątroby, marskość wątroby, niewydolność nerek, kamica nerkowa)
  • chorobach układu pokarmowego ( zaburzenia pracy jelit, nadżerki w przewodzie pokarmowym, zespół jelita drażliwego, refluks żołądkowo-przełykowy)
  • alergii i nietolerancji pokarmowej (celiakia, fruktozemia, nietolerancja laktozy)
  • chorobach układu nerwowego ( depresja, schizofrenia, nerwica)