Pierwsza wizyta u dietetyka jest równie ważna jak wizyta u lekarza specjalisty. Należy więc właściwie się do niej przygotować, by móc zacząć współpracę z dietetykiem zaraz po jej zakończeniu.
- Przygotuj informacje o zdiagnozowanych dolegliwościach i chorobach
Jeżeli teraz lub w przeszłości zdiagnozowano u Ciebie: chorobę nowotworową, schorzenia układu krążenia (nadciśnienie, chorobę wieńcową, miażdżycę itp.), osteoporozę, cukrzycę, dnę moczanową, kamicę nerkową, choroby trzustki, choroby żołądka, zespół jelita nadwrażliwego, alergie, nietolerancję pokarmową lub inne – przygotuj ich listę.
WAŻNE! Podczas wywiadu medyczno-żywieniowego dietetyk będzie pytał również o choroby występujące w Twojej najbliższej rodzinie, oraz o ewentualne choroby dziedziczne w dwóch pokoleniach wstecz.
- Przygotuj listę stosowanych leków i suplementów diety, które stosujesz regularnie
- Przygotuj aktualne wyniki badań
Jeżeli w ostatnich dwóch miesiącach wykonywałeś badania krwi i moczu – przynieś wyniki na pierwszą wizytę. Wyniki badań mają kluczowe znaczenie przy doborze odpowiedniej diety.
Badania podstawowe:
- badanie ogólne moczu z ph,
- morfologia krwi z rozmazem,
- glukoza,
- cholesterol HDL i LDL,
- trójglicerydy,
- próby wątrobowe – ALAT, AspaT,
- próby nerkowe – kreatynina, kwas moczowy, mocznik,
- enzymy trzustkowe – lipaza i amylaza,
WAŻNE! Jeżeli nie posiadasz aktualnych badań, również możesz umówić się na wizytę informacyjną. Po przeprowadzeniu wywiadu medyczno-żywieniowego otrzymasz od dietetyka skierowanie na niezbędne badania.
- Odpowiedni strój
Każda wizyta rozpoczyna się od badania na analizatorze składu masy ciała. Pacjent bosymi stopami staje na czujnikach analizatora. Przed badaniem należy odłożyć telefon komórkowy oraz ściągnąć biżuterię, paski z metalowymi sprzączkami, zegarek, okulary, itp.